Fem ting du måske ikke vidste om søvn

Søvn er et fænomen, som vi alle har ét eller andet forhold til. Alligevel har søvn flere aspekter, som kun de færreste af os er bekendte med.

Nedenfor udlægger vi fem ting, som du muligvis ikke vidste om søvn.

Når du sover gentager fire søvnstadier sig igen og igen

Når du lægger dig i din seng og lukker dine øjne, begynder der gradvist at ske nogle ændringer i din hjerneaktivitet.

Denne aktivitet påvirkes af en række elektriske strømme mellem hjernens nerveceller, hvilket sørger for, at kroppen finder en døs, som er stadie ét ud af i alt fire søvnstadier, der gentager sig i løbet af natten.

Hvor det første stadie er den lette døs, er det andet stadie den lette søvn. Under stadie tre og stadie fire sover du dybest.

Dårlig søvn hænger sammen med et dårligt helbred

Hvis du generelt sover dårligt over længere tid, kan det være et tegn på, at du har en forhøjet risiko for ting som overvægt, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Derfor er det vigtigt, at du ikke lader dårlig søvn stå på for længe, og heldigvis er der flere ting du kan gøre for at løse dine søvnproblemer uden brug af medikamenter.

Du kan selv gøre meget for at løse dine søvnproblemer

For at løse dine søvnproblemer kan du først og fremmest prøve at skære ned på dit forbrug af sukker og koffein om aftenen.

Det kan også være en god idé, at du tømmer dit hoved og skriver dagbog før sengetid, så du kan mindste mængden af tanker, der fylder dit hoved, når det er tid til at sove.

Sluk gerne din computer mindst en time, før du går i seng. Og brug nogle af de søvnmeditationer, der ligger online, når dine søvnproblemer er værst.

Mange mennesker sover bedst til musik

Gennem tiden har flere studier påvist, at mange mennesker sover bedst til musik. Selvsagt er det ikke al musik, der egner sig, når du skal sove.

For eksempel skal du ikke regne med at få særligt meget hvile, hvis du sætter metal eller opera på. Men let klavermusik eller blød jazz kan ofte få dig til at glemme dine daglige bekymringer og hengive fuldt ud dig til din hvile.

Det kan du altså prøve og så er det lidt som en test.

Du kan lagre information mens du sover

Tilsyneladende er vi i stand til at genkende lyde, når vi er vågne, hvis vi i allerede har hørt dem i søvne. Dét betyder, at du kan lagre information i din hjerne, mens du sover.

Alligevel bør du afholde dig fra at afspille for mange lyde om natten, fordi et overvæld af lyde vil fratage din hjerne muligheden for at koble af.

Er det tid til en ny seng?

Ingen af os kan sove ordentligt i en dårlig seng.

Trænger din nuværende seng til en udskiftning? Så tjek denne test af senge og find den bedste seng, der egner sig allerbedst til dig og din søvn.

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *